duminică, iunie 29, 2008

Despre religie

...ca tot m-a prins dimineata si n-am apucat sa adorm, m-am apucat sa citesc din una dintre cartile-cadou. Da, da, cadoul cela pe care l-am solicitat insistent, batand nervos din calcai. Este vorba despre "Convorbiri cu Octavian Paler". Si iacata ce paragraf am gasit. Cred ca mai bine de atat n-ar putea fi descrisa (ne)credinta mea.

"Cu siguranta, toate ar arata altfel daca as fi un om religios, daca as putea crede ca dincolo de aceasta viata mai exista ceva. Fie si iadul. Nu sunt nici pe departe din specia liber-cugetatorilor. Din punctul meu de vedere, ateismul este o trufie cam imbecila. Cum sa-ti imaginezi ca toate misterele din banalitatile care ne inconjoara, dintr-o dimineata cu cer indecis sau din pietrele innegrite, vara, de lumina, se explica doar prin chimie, fizica si mecanica? De cate ori ma uit la Animal Planet si constat cate taine ascund cele mai elementare forme de viata, sunt uluit. Mintea mea nu reuseste sa priceapa cum au aparut toate acestea. Nu pot merge mai departe. Si ma blochez aici. Dumnezeu exista pentru cei care au nevoie de el, s-a zis. Nu-i adevarat. Eu am nevoie si nu l-am gasit. E si aceasta o cauza a faptului ca, sub masca mea de om sobru si rational, sunt mai vulnerabil decat isi inchipuie altii. Si sunt pregatit, mai bine decat as fi vrut, sa vorbesc despre esecuri."

6 comentarii:

runbaby spunea...

ce fain e citatul, nu-l stiam, mersi.

indeed, nu te poti uita la cer intr-o dimineata senina cu gandul la particule, atomi si fenomenul de refractie or you're probably pretty dead inside :)

miciu spunea...

cel mai bine e sa nu susti ceva 100%
eu zic: 50% exista un creator
50% nu exista un creator
http://luciditateextrema.blogspot.com/

Sahara Penguin spunea...

Dar nu este vorba despre "ce sustii". Este vorba despre ce "crezi". Asta implica sinceritate, nu constiinta faptului ca "nu e bine".

miciu spunea...

eu "cred" ca lumea asta nu are nici un "sens"... exista din intamplare (si noi la fel). in altceva nu prea mai cred... pot exista tot felul de lucruri pe lumea asta - ca tot degeaba. si da "cred" ca nu poti sustine ceva 100% (m-am exprimat gresit inainte, si-mi pare rau).

the "Dude" spunea...

We all are an accident, a fortunate one.

daniel serdaru spunea...

"daca Dumnezeu nu exista dar totusi am crezut in El, nu stiu ce am avut de pierdut. dar daca exista si nu am crezut in El, oare cum am sa raspund in fata Lui?" - un citat destul de rascolitor as zice..