luni, iunie 30, 2008

Imi pare rau, nu ma pot abtine...


...iacata un nou citat din "Convorbiri cu Octavian Paler":

"Tot ce e mediocru in viata mea se datoreaza prejudecatii ca e mai bine sa fii intelept in orice imprejurare. In fond, ce ne recomanda intelepciunea? Sa fim atenti, evitand riscurile, imprudentele si excesele. Sa facem totul cu masura. Si tocmai aceasta masura o gasesc la originea tuturor regretelor mele, a pasiunilor ratate, a nebuniilor netraite. N-am avut inteligenta sau norocul de a pricepe la timp (daca nu pe vremea cand visam sa aflu totul despre cei sapte intelepti ai Greciei antice, cel putin mai tarziu) ca adevarata masura a vietii unui om nu se poate obtine decat prin lipsa de masura, dorind fara masura, indraznind fara masura, iubind fara masura. Nu stiu daca aveam calitatile necesare pentru a pune in practica ideea mea (de la batranete) ca nebuniile sunt mai recomandabile intr-o viata (atat de scurta!) decat o intelepciune searbada si cuminte. Am unele indoieli in privinta asta. Dar mi-ar fi placut sa stiu mai demult ca intelepciunea e o virtute batranicioasa. "

4 comentarii:

madeinbukarest spunea...

Bai, ma faci sa-mi iau si eu cartea :P!

N-am prea fost fan Paler la viata mea da' "trailer-ele" astea de le postezi tu ma cam indeamna sa investesc intr-o redescoperire post-mortem (a lui O.P., ofc). Sau poate o primesc cado ... ;)

Sahara Penguin spunea...

Bai, nici eu n-am fost. Mi-a parut mereu ca e prea... de consum, asa. M-am simtit, poate, putin prea interesanta pentru un om ale carui citate circula mai ceva ca coelho prin mailurile spam-ificatoare.

Dar uite ca ma razgandesc. Imi place foarte mult cartea, si nu este vorba de faptul ca m-as identifica neaparat cu ceea ce spune. Poate asta imi si place, de fapt. Poate, de fapt, cu asta ma identific de fapt - cu atitudinea subiectiva - eu am fost asa, si trag niste concluzii. Nu neaparat - hai sa va spun voua cum sta treaba. :)

Eh, m-am lungit. In fine, sa zicem ca merita un pic de atentie.

Sahara Penguin spunea...

De fapt.

madeinbukarest spunea...

:D da mah. sa-mi dea si mie cineva un salariu din nou si mi-o iau ...